Micsoreaza fontul  Font normal  Mareste fontul  Tipareste pagina  Trimiteti aceasta pagina prin e-mail, unui prieten
Cum decurge consultatia
   Echipa de medici ai clinicii Proctoderm Pitesti s-a gandit sa prezinte cum decurge in mod obisnuit o consultatie in cabinetul de proctologie, cu expresiile folosite cel mai frecvent de pacienti atunci cand isi descriu suferinta.
   Cei mai multi pacienti spun ca au hemoroizi si de aceea vin la consultatie. De fapt, in momentul cand simt dureri la "sezut" sau observa sangerari pe "fund" ei se gandesc ca au  hemoroizi. Aceasta deoarece fie alte persoane din familie - parinti, frati, fie prieteni sau vecini , au avut suferinte asemanatoare, au fost la consultatie si medicul le-a spus ca au hemoroizi, le-a dat o reteta si un regim alimentar.
   Trebuie sa va spun ca aceasta suferinta, aceasta boala a hemoroizilor este foarte frecventa, aproximativ 60-70% din populatie. Noi credem ca sunt foarte putine persoane care ajung la varsta de 45 de ani si care sa nu fi avut cel putin un episod de durere sau sangerare la "fund".     
   Sunt foarte multe persoane care nu vin la medic pentru consultatie din mai multe motive:
         - le este rusine sa-si arate "fundul" in cabinet ,
         - le este teama de durere,
         - le este frica sa afle ca au cine stie ce grozavie, respectiv o boala grava cum ar fi cancerul .
   Va spun aceasta pentru ca multi din pacientii pe care i-am consultat mi-au marturisit si au regretat ca nu au venit mai din timp la consultatie.
   Medicul ii intreaba: - daca au prezentat dureri sau scurgeri de sange pe "fund" ;
        - daca durerile au fost numai la scaun sau au ramas mult timp si dupa scaun,
        - daca fecalele au fost amestecate cu sange,
        - daca sangerarea a fost la sfarsitul scaunului,
        - daca au observat picaturi de sange pe vasul de w.c. la sfarsitul scaunului,
        - daca au observat sange pe hartia igienica.
   Hemoroizii si fisura anala sunt responsabili de sangerarea de la sfarsitul scaunului, de picaturile de sange de pe vasul wc sau de sangele de pe hartia igienica.
   Cand materiile fecale sunt amestecate cu sange sau si cu "muci" atunci ne putem gandi si la alte boli: rectocolite - inflamatii pe interiorul intestinului gros; cancere ( aici se mai asociaza tulburari de tranzit , adica constipatie , diaree, scadere in greutate).
   De asemenea pacientii sunt intrebati daca acesta este primul episod de sangerare sau au mai fost si alte episoade anterioare de sangerare.
    Din experienta va spun ca multi pacienti nu se prezinta la medic la primul episod de sangerare, mai cu seama ca aceste sangerari nu sunt in fiecare zi. Ei spera ca a fost o intamplare si ca nu se va mai repeta.
    Tot experienta mi-a aratat ca aceasta suferinta se repeta cand iti este lumea mai draga - inainte de a pleca in strainatate la munca sau in concediu, inainte de un examen important.
    Dupa discutia cu pacientul urmeaza consultatia propriu-zisa.
    Pacientul este invitat pe canapea, isi descopera sezutul. Medicul inspecteaza regiunea anala si vede daca sunt hemoroizi externi sau mariste hemoroidale (ramasite ale unor hemoroizi care au fost candva activi). Uneori prin departarea feselor se poate vedea si fisura anala - o mica ulceratie care sangereaza.
   Ulterior medicul face tuseul rectal- introduce indexul in canalul anal - in sezut - si exploreaza aceasta regiune. Urmeaza introducerea anuscopului - un instrument din plastic sau metal de grosimea si lungimea degetului mare de la mana pentru a vedea interiorul canalului anal si cu aceasta ocazie hemoroizii interni. Aceasta manevra se face cu blandete, asa ca nu este dureroasa. Exista posibilitatea ca pacientul sa vada si el hemoroizii interni, atunci cand medicul foloseste o camera de luat vederi, astfel ca hemoroizii pot fi vazuti pe un ecran de televizor.
    Hemoroizii interni apar ca niste formatiuni vinetii, uneori rosietice.
   Sunt patru grade in evolutia hemoroizilor. Cei mai multi pacienti au hemoroizi de gradul doi sau gradul trei. In aceste stadii de evolutie apar complicatiile hemoroizilor semnalate prin sangerare sau durere. Uneori hemoroizii externi sau cei interni sunt de culoare vinetie - neagra si sunt foarte sensibili la atingere - aceasta este tromboza hemoroidala si reprezinta o complicatie a hemoroizilor.
   Dupa consultatie medicul le explica pacientilor ca prin aceasta manevra a fost explorat numai ultima portiune a intestinului gros - canalul anal -
   La pacientii in varsta, la cei care au tulburari de tranzit (constipatie - diaree) cei cu fecale amestecate cu sange, cu scadere in greutate (in jur de zece kg in trei - patru luni), cu rude care au avut cancere de colon se recomanda sa faca o colonoscopie, pentru a vedea daca sangerarea este provocata de vreo tumora.
   Pacientii cu probleme hepatice - hepatite cronice, ciroza hepatica pot prezenta hemoroizi mari cu sangerari frecvente, abundente. La acesti pacienti deobicei se recomanda tratamentul medicamentos si regimul igieno - dietetic si numai daca hemoragiile sunt atat de severe atunci se indica tratamentul chirurgical.