Micsoreaza fontul  Font normal  Mareste fontul  Tipareste pagina  Trimiteti aceasta pagina prin e-mail, unui prieten
Nevii melanocitari (alunitele)
   Alunitele - termenul popular pentru nevii melanocitari - sunt leziuni cutanate caracterizate prin aglomerarea in epiderm(stratul superior al pielii) sau in epiderm si derm(stratul mijlociu al pielii) a multor celule melanocitare(celule care produc pigmentul brun - negru al pielii).
   Alunitele normale sunt bine delimitate de pielea din jur, rotunde sau ovalare, au baza simetrica, pot fi plate, observate ca modificare a culorii pielii sau reliefate. Culoarea este uniforma(nu exista mai multe culori pe aceiasi alunita. Pot sa apara oriunde pe corp, dar mai ales pe zonele expuse la soare, inca din primii ani de viata.
   Alunitele displazice(atipice) au baza asimetrica, margini neregulate, dintate, culoare variabila pe suprafata, dimensiuni peste 6 mm.
   Alunitele au in general evolutie benigna dar unele dintre ele se pot transforma in melanom, cea mai agresiva tumora maligna cutanata avand capacitate mare de metastazare si determinand un final funest.
   Factorii de risc pentru aparitia alunitelor sunt:
1. arsurile solare
2. fototipurile I si II(tipul genetic de pigmentatie cutanata): tipul I reprezentat de persoanele cu piele foarte alba, roscate, cu ochii albastrii si pistrui, care se ard intotdeauna si nu se bronzeaza niciodata; tipul II reprezentat de persoanele cu piele alba, ochii albastrii sau caprui, par blond sau roscat, care se ard frecvent la soare si se bronzeaza cu dificultate
3. Imunodepresia
4. factori de ordin genetic
   Semnalele de alarma cu privire la riscul de transformare in melanom sunt: alunitele atipice(au baza asimetrica, margini neregulate, dintate, culoare variabila pe suprafata, dimensiuni peste 6 mm), aparitia unei "umbre" negre in vecinatatea alunitei(fuga de pigment), alunitele ce devin simptomatice(mancarime, usturime, furnicatura, durere locala), traumatizarea alunitelor(zgariere, intepatura, taiere).
   Aparitia oricaruia dintre aceste semne de alarma trebuie sa determine persoana respectiva sa ia legatura cu medicul dermatolog si impreuna sa decida oportunitatea unei interventii.
Se recomanda supravegherea alunitelor prin dermatoscopie - metoda rapida de examinare a pielii cu ajutorul unui aparat numit dermatoscop; excizia chirurgicala a alunitelor riscante(alunite cu suspiciune de malignitate), alunite cu aspect clinic modificat, alunite situate pe zone cutanate frecvent traumatizate(cele situate pe linia sutienului sau a curelei de pantaloni, pe scalp, talpi, fata, organe genitale), alunite ascunse, greu de supravegheat, cele localizate pe mucoase, cele traumatizate.
   Supravegherea alunitelor este necesara cu cat aspectul clinic este atipic si exista rude de sange la care a fost identificat un melanom.