Micsoreaza fontul  Font normal  Mareste fontul  Tipareste pagina  Trimiteti aceasta pagina prin e-mail, unui prieten
Boli cu transmitere sexuala
   Infectiile cu transmitere sexuala denumite si boli venerice constituie un grup de afectiuni de cauza bacteriana, virala, fungica sau parazitara care se transmit preponderent prin contact sexual.
   Cele mai raspandite sunt: infectiile cu Chlamydia Trachomatis, infectia cu Trichomonas vaginalis, gonoreea, condiloamele acuminate (vegetatiile veneriene), candidoza, herpesul genital.
   Infectia cu Chlamydia Trachomatis este frecventa la tinere si contituie o cauza pentru boala inflamatorie pelvina, infertilitate, sarcina ectopica.
   Infectia cu Trichomonas vaginalis determina cel mai frecvent la femei vulvo-vaginita ce se manifesta prin leucoree verzuie spumoasa cu miros fetid si poate fi asimptomatica la barbati care sunt transmitatori.
   Infectiile gonococice sunt determinate de bacteria Neisseria Gonorrhoeae. In aproximativ 50% din cazuri, infectia poate evolua asimptomatic sau se poate manifesta (de obicei) printr-o secretie uretrala purulenta de culoare galben-verzuie.
   Orice suspiciune clinica trebuie confirmata prin investigatii de laborator.
   Herpesul genital este o infectie virala transmisa sexual, cu evolutie cronica, recidivanta. Este contagios si in perioadele dintre recurente, din cauza eliminarilor asimptomatice de virus.
   Condiloamele acuminate (vegetatii veneriene, veruci genitale) sunt produse de genotipurile genitale ale papilomavirusurilor umane (PVU). Dintre tulpinile de PVU care infecteaza zona genitala circa 90% sunt producatoare de leziuni benigne si numai 10% au potential de a induce leziuni precanceroase si cancere. O mica parte dintre cei infectati cu PVU au manifestari clinice vizibile. Este recomandabil ca femeile cu condiloame sau cele cu parteneri avand condiloame sa fie consultate si de un ginecolog in vederea efectuarii unui examen Papanicolau. Condiloamele au potential recidivant, nici o metoda de tratament nefiind semnificativ superioara alteia.
   Candidozele genitale sunt determinate de diverse specii de candida, de obicei de Candida albicams. Nu reprezinta de obicei infectii cu transmitere sexuala ci sunt privite ca infectii endogene. La femei infectia cu candida se poate manifesta printr-o secretie alba, cremoasa, cu aspect branzos, insotita de mancarime vulvara, durere, discomfort local, senzatie de arsura. La barbat se manifesta sub forma unor papule mici, fine, ce apar la cateva ore dupa contactul sexual, la nivelul glandului si preputului asociind rosata, depozite cremoase, mancarime, senzatie de arsura locala.